•    Alergie

    Bezbolesne testy alergiczne na ok. 500 alergenów oraz zabiegi odczulające.

    Testy są bezbolesne i bezinwazyjne (bez nakłuwania i nacinania, co jest bardzo ważne w przypadku dzieci), a wynik jest natychmiastowy.

    Zobacz

  •    Pasożyty

    Pasożyty, grzyby, bakterie (BORELIOZA) i wirusy – diagnostyka i terapia.

    Do polskich szpitali w ostatnich latach trafia od kilku do kilkunastu tysięcy pacjentów chorych na boreliozę, to 10 razy więcej aniżeli przed laty. Ryzyko zakażenia boreliozą związane jest ze stałym lub czasowym przebywaniem na terenach opanowanych prze zakażone kleszcze, komary lub meszki.

    Zobacz

  •    Zdrowe Stopy

    Elastyczne korektory stóp STEP FORWARD®

    płaskostopie, haluksy

    Zobacz

  •    Fizjoterapia

    Techniki terapeutyczne pomagające w usunięciu dolegliwości bólowych.

    Zobacz

  •    Suplementy diety

    Suplementy diety, zdrowa żywność i kosmetyki naturalne.

    Produkty naturalne przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, wzmacniające odporność i regulujące funkcje układu immunologicznego, antyoksydanty, witaminy i minerały, preparaty ogólnie wzmacniające i regulujące funkcje organizmu, dietetyczne i regulujące pracę układu pokarmowego, poprawiające stan tkanki łącznej i kosmetyki naturalne, suplementy diety i kosmetyki firm: Dr Nona, Colway, Morinda, Forever.

    Zobacz

  •    Kolagen Morski

    Collagen+ – Jakość bez kompromisów

    Zobacz

 

IMG_0247

Zdrowa flora jelitowa stanowi podstawę silnego układu immunologicznego, dobrego zdrowia i długowieczności. Probiotyki są to żywe pożyteczne bakterie, które chronią nasz układ żołądkowo – jelitowy. 

Bakterie występujące w jelitach można podzielić na dwie kategorie, jeśli chodzi o ich oddziaływanie na człowieka. Są więc bakterie „pożyteczne” i „szkodliwe”. Szkodliwe bakterie wytwarzają toksyczne produkty uboczne, które przyczyniają się do długotrwałych chorób i chronicznej degeneracji organizmu. Pożyteczne bakterie (zwane probiotykami) korzystnie zmieniają układ flory jelitowej, hamują rozwój szkodliwych bakterii, wspierają dobre trawienie, układ immunologiczny i zwiększają odporność na infekcje. Osoby z rozwiniętymi koloniami pożytecznych bakterii są lepiej wyposażone do walki z bakteriami powodującymi choroby.

W układzie żołądkowo – jelitowym przeciętnego człowieka żyje kilka bilionów pożytecznych bakterii reprezentujących ponad 400 ich gatunków.
Mikroflora jelitowa może być uzupełniona pożytecznymi bakteriami poprzez stosowanie suplementów probiotycznych.

AkuProbiotics to unikatowa kompozycja żywych kultur organizmów probiotycznych i fruktooligosacharydów, których stosowanie pomaga odbudować mikroflorę jelit oraz na długo i w optymalny sposób wspomagać regulację pracę przewodu pokarmowego.

Każdy ze znanych szczepów żywych kultur bakterii ma określone działanie. W skład AkuProbiotics wchodzą miliardy żywych bakterii, pochodzących z 13 szczepów, które wybrane zostały tak, aby w optymalny sposób oddziaływać na organizm człowieka.

Mikroorganizmy pozwalają na zachowanie czystych jelit; uczestniczą w rozkładzie składników odżywczych na związki proste, pomagają w produkcji witaminy K i B oraz w likwidowaniu szkodliwych bakterii.

AkuProbiotics:

  • odbuduje florę jelit, którą niszczymy codziennym pożywieniem
  • niweluje problem wzdęć, gazów i problemów trawiennych
  • wzmacnia odporność
  • regeneruje organizm po radio- lub chemioterapii
  • organizm lepiej wchłania składniki odżywcze
  • zapobiega biegunce i bólom brzucha
  • zwiększa odporność  na pasożyty przewodu pokarmowego
  • pomaga przy nadwadze i otyłości

AkuProbiotics to:

  • 20 miliardów bakterii w 1 kapsułce, gdy przeciętny produkt zawiera ich od 2 do 5 miliardów
  • 13 różnych szczepów, z których pochodzą bakterie, podczas gdy w przeciętnym produkcie wykorzystuje się 1 – 5 szczepów, a w szczególnych wypadkach 10.
  • Bardziej bezpieczny i skuteczny skład niż w innych produktach, gdyż wykorzystane szczepy występują także naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka – oczywiście w znacznie mniejszych ilościach.
  • Łatwe stosowanie – 1 kapsułka dziennie.
  • Bakterie zamknięte w bardzo powoli rozpuszczającej się celulozowej kapsułce, która pozwala probiotykom dotrzeć aż do jelita grubego.

Komu polecamy probiotyki AkuProbotics?

  • Polecane kobietom w ciąży i karmiącym.
  • Polecane dzieciom bez ograniczeń wiekowych.
  • Polecane każdemu bez względu na wiek i płeć.
  • Polecany w szczególności przy antybiotykoterapii i wszelkich chorobach.
  • Nie można ich przedawkować!

Skład probiotyków AkuProbiotics

Bifidobacterium longum

Bifidobacterium longum to bakterie probiotyczne żyjące w jelicie grubym. Badania wskazują, że gatunek ten może poprawić wartość odżywczą pokarmów. Szczepy Bifido mają zdolność do produkcji witamin z grupy B i produkują enzymy pokarmowe, fosfatazę kazeinową i lizozym. Badania kliniczne sugerują, że Bifidobacterium longum zmniejsza częstotliwość zaburzeń żołądkowo-jelitowych (biegunka, nudności, zaparcia itp.) oraz pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wraz z innymi mikroorganizmami, produkuje kwas mlekowy i octowy, które obniżają pH żołądka i jelit.

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium breve jest jedną z najważniejszych bakterii, która żyje w jelicie człowieka. Pomaga utrzymać układ trawienny w harmonii funkcjonalnej, hamuje rozwój szkodliwych bakterii, wzmacnia system odpornościowy. Jest ważnym mikroorganizmem w procesie syntezy witamin D i K. Jest liczniejsza u niemowląt i dzieci niż u dorosłych, doskonale przylega do ściany jelit.

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium bifidum jest szczególnym mikroorganizmem probiotycznym, który zagnieżdża się głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz w pochwie. Zapobiega kolonizacji inwazyjnych bakterii chorobotwórczych, takich jak E. Coli, Clostridium, Salmonella poprzez dołączanie się do ściany jelita i wypychanie patogenów, a także poprzez odbieranie im składników odżywczych. Produkuje kwas mlekowy i octowy, które obniżają pH jelitach i uniemożliwiają rozwój bakterii niepożądanych. Zwiększa przyswajanie składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez i cynk. Szczepy tego gatunku zostały wykorzystane w leczeniu zaburzenia trawienia u niemowląt, w chorobach jelit, zaparciach, marskości wątroby, zaburzeniu równowagi flory jelitowej po antybiotykoterapii i wzmaganiu perystaltyki jelit.

Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium infantis to bakterie, które zagnieżdżając się w jelitach wspierają procesy trawienne, wypróżnianie oraz zapobiegają powstawaniu infekcji. Szczep ten jest także stosowany w leczeniu zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy biegunek.

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus jest jednym z najważniejszych mikroorganizmów występujących w jelicie cienkim, przy czym znaleźć go można także w wyściółce ściany pochwy, szyjki macicy i cewki moczowej. Pełni wiele ważnych funkcji, wśród których najważniejszymi jest hamowanie rozwoju organizmów chorobotwórczych oraz zapobieganie ich namnażaniu i kolonizacji. Produkuje naturalne antybiotyki jak lactocidin, acidophilin, itp., co zwiększa odporność organizmu. Obniża pH przewodu pokarmowego.

Lactobacillus casei

Lactobacillus casei to bakteria probiotyczna, będąca bardzo płodnym i silnym mikroorganizmem, o wysokiej odporności na enzymy trawienne. Lactobacillus casei jest ściśle związane z L. rhamnosus i L. acidophilus. Wywołuje kilka efektów wspomagających zdrowie poprzez produkcję bakteriocyn, (związków, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w jelicie cienkim). Silnie toleruje kwasy żołądka i sole żółci, co pozwala na dotarcie do jelita i przylgnięcie do jego śluzówki.

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum wydziela naturalnie występujący antybiotyk lactolin, posiada zdolność do syntezy aminokwasu o korzystnym działaniu antywirusowym, L-lizyny. Produkuje enzymy glikolityczne, jest skuteczny w eliminacji azotanów podczas produkcji tlenku azotu. To probiotyk wspomagający zatrzymywanie w organizmie składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy, a także eliminowanie z żywności toksycznych składników i czynników chorobotwórczych, powstających w procesie jej fermentacji.

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus można znaleźć przede wszystkim w jelicie cienkim i pochwie. To mikroorganizmy korzystne w hamowaniu tych bakterii powodujących zakażenie pochwy i układu moczowego. Ma wysoką tolerancję na sole kwasów żółciowych, dzięki czemu przylega do błony śluzowej jelit i chroni przewód pokarmowy przed inwazją szkodliwych mikroorganizmów. Dodatkowo korzystnie wpływa na nietolerancję laktozy. Ma także korzystne działanie przy nadwrażliwości i zapaleniu jelit, przy wypryskach atopowych i alergiach pokarmowych. Pozytywnie wpływa na trawienie i kondycję niemowląt i osób starszych. Jest najbardziej przydatne w hamowaniu infekcji jelitowych już u niemowląt.

Lactobacillus fermentum

Lactobacillus fermentum ma różne zastosowanie, w szczególności w procesach fermentacji żywności i pasz. Niektóre szczepy mają naturalną odporność na niektóre antybiotyki i chemioterapeutyki. Mają korzystny wpływ na redukcję poziomu cholesterolu. Eliminują niekorzystne bakterie.

Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus bulgaricus mają znaczącą rolę w produkcji kwasu mlekowego, stwarzając jednocześnie sprzyjające warunki dla rozwoju innych Lactobacillus i Bifidobacterium przebywających w jelicie. Niektóre szczepy mają znaczącą rolę w modulacji układu odpornościowego. Niektóre szczepy przyczyniają się do eliminacji niepożądanych bakterii dzięki produkowaniu bakteriocyn. Często są pomocne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, których systemy trawienne wykazują brak enzymów rozkładających laktozę do prostych cukrów.

Lactococcus lactis subsp. lactis

Lactococcus lactis subsp. Lactis mają udział w produkcji kwasu mlekowego i kontroli pH przewodu pokarmowego. Wykazują działanie przeciwbakteryjne.

Enterococcus faecium

Enterococcus faecium są istotne w przypadku chorób biegunkowych, zwłaszcza wywołanych przez drobnoustroje chorobotwórczych, takich jak rota wirusy, które atakują jelita. Ten szczególny mikroorganizm tylko przejściowo kolonizuje przewód pokarmowy. Mogą wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu LDL. Są bezpieczne, zostały w znacznym stopniu przebadane przez Światową Organizację Zdrowia. Gatunek ten wykazuje silne działanie na wiele organizmów chorobotwórczych. Wykazuje odporność na wiele różnych antybiotyków, może wpływać na skrócenie czasu trwania biegunki.

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Streptococcus salivarius

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus naturalnie występują w fermentowanych produktach mlecznych, uważane są za korzystne dla zdrowia. Wskazane dla osób dla osób nietolerujących laktozy dzięki działaniu wspomagającym trawienie produktów mlecznych. Pozytywnie wpływają na odbudowę ściany jelit. Utrzymują stabilne tempo wzrostu dzieci. Wskazane przy antybiotykoterapii i biegunkach.

Fruktooligosacharydy

Prebiotyki, czyli substancje będące pożywieniem dla bakterii w przewodzie pokarmowym, stymulujące rozwój prawidłowej mikroflory jelit. Nie ulegają trawieniu i w formie niezmienionej docierają do światła jelita, gdzie rozwijają swoje działanie.

 opracowano na podstawie: www.akuna.pl