Diabelski pazur (Harpagophytum procumbens) (inaczej: hakorośl rozesłana, diabelski szpon, czarci pazur, wilczy pazur) jest rośliną pustynną pochodzącą z Południowej Afryki, która zawdzięcza swą nazwę haczykowatemu owocowi.
Diabelski pazur jest środkiem eliminującym, czyli oczyszcza organizm z trujących substancji. Zarówno sproszkowany korzeń jak i sporządzone z niego wyciągi działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
Korzeń czarciego pazura zawiera gorzkie związki irydoidowe, cukry, sterole, kwasy fenolowe, tłuszcze i woski.
Diabelski pazur jest obiektem zainteresowanie naukowców w Europie i USA. Ich badania potwierdziły jego skuteczność szczególnie przy dolegliwościach reumatycznych, ale zastosowanie tej pustynnej rośliny jest dużo szersze.
Zastosowanie:
- bóle reumatyczne
- ból mięśniowe
- bóle stawowe
- bóle pleców
- nerwobóle
- rwa kulszowa
- zapalenia stawów
- zapalenie więzadeł i ścięgien
- reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
- artretyzm
- osłabienie odporności
- gościec
- dna moczanowa
- alergie
- choroby autoimmunologiczne
- chorobach alergicznych
- niedokwaśność żołądka
- brak żółci, zaburzenia przepływu żółci
- podwyższony cholesterol we krwi
- stany zapalne wątroby
- wirusowe zapalenie wątrobyPonadto przy:
- chorobach przeziębieniowych
- chorobach zakaźnych
- chorobach skórnych
- stanach zapalnych narządów rodnych
- stanach zapalnych i wysiękowych uszu i oczu na tle zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i roztoczowych.
Przeciwwskazania:
niedociśnienie, ciąża, cukrzyca i stosowanie preparatów insulinowych każdego typu, nadkwaśność, wrzody żołądka, kamienie żółciowe.
Czarci pazur przyjmowany jest w różnych formach, jako sproszkowany korzeń, napar lub nalewka.
Sproszkowany diabelski pazur należy zażywać 3 x dziennie po 1 gramie, popijając ciepłą wodą lub wg przepisu na opakowaniu.
Środek ten stosuje się 8 tygodni, po czym robi się przerwę 3 tygodniową, a następnie ponawia kurację.
Wiecej informacji o właściwościach tej rośliny można przeczytać w książce D.Frawley,V.Lad:”The Yoga of Herbs”,Dr Kumar Pati,dr Anthony James Degidio:”Vitamin and Herbal Digest”.