Proszek zasadowy bez laktozy
Co to jest zakwaszenie organizmu?
Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych. Jest to stan, w którym płyny wewnątrzkomórkowe i międzykomórkowe zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami i zasadami we krwi i tkankach ciała, zapewniając odpowiednie pH. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.
Utrzymanie stałego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania różnorodnych mechanizmów regulacyjnych. Należą do nich: krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Na efektywność tych mechanizmów wpływa zarówno sprawność narządów, jak również dostępność w pożywieniu składników mineralnych o działaniu zasadowym, takich jak: magnez, wapń, cynk i potas.
Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się nadmiaru kwaśnych produktów metabolicznych, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Wiele produktów przemiany materii to związki o charakterze kwasów, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Zakwaszenie otwiera drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom. Sprzyja fermentacji pokarmu, namnażaniu się drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem oraz sprzyjają rozwojowi poważnych chorób.
Z obserwacji i badań wynika, że większość europejczyków ma wyraźne objawy zakwaszenia.
Co przyczynia się do zakwaszenia?
Przede wszystkim styl życia i nawyki żywieniowe. Dieta przeciętnego Polaka ma zwykle efekt zakwaszający.
Produkty szczególnie zakwaszające to:
- mięso, wędliny, drób, ryby
- pasteryzowane produkty mleczne (powszechnie dostępne w sklepach produkty nabiałowe)
- napoje gazowane
- oczyszczane zboża (wszystkie wypieki z białej mąki)
- cukier biały i wszystkie produkty zawierające dużą ilość cukru
- przetworzone przemysłowo produkty (produkty gotowe, w proszku, do odgrzania, mrożone, konserwy, produkty typu fix, szybkie dania)
- alkohol, kawa, herbata,
- słodycze, czekolady
- pasteryzowane soki owocowe
- dym tytoniowy
ponadto
- leki
- środki konserwujące i dodatki smakowe
Stres i pośpiech także powodują powstawanie nadmiaru kwasów. Życie w konfliktach z ludźmi i samym sobą, ciągłym napięciu, leku, zmartwieniach, nierozwiązane sprawy, żale i pretensje, urazy, uleganie innym, nawet jeśli nam szkodzą – to wszystko przyczynia się do zakwaszenia w takim samym stopniu co dieta.
Młodszy organizm lepiej radzi sobie z nadmiarem kwasów. Nadmiar kwasów jednak kumuluje się i w końcu wyczerpują się systemów buforowe. Następuje osłabienie całego systemu i pojawia się kwasica metaboliczna. Nadwyżka kwasów jest magazynowana w organach i tkankach, a szkodliwe związki zatruwają organizm.
Badania naukowe dowodzą, że zakwaszenie organizmu jest jedną z głównych przyczyn rozmaitych zaburzeń i poważnych chorób.
Komórki nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym. Choroba nowotworowa świadczy o skrajnym zakwaszeniu organizmu.
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Na początku objawy zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej nie są zbyt intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, alergii, bólów głowy, przeziębień i problemów z zatokami.
Organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy gruczołów: tarczycy, nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanki łącznej (kości i chrząstki), kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny.
Trzeba jednak pamiętać, że jednorazowe badanie moczu może nie wykazać stanu zakwaszenia, ponieważ wynik zależy od tego, co jedliśmy i piliśmy w ciągu kilku ostatnich godzin. Dlatego trzeba je wykonać kilkakrotnie, najlepiej pobierając próbki w różnych porach dnia.
Typowe objawy sugerujące zakwaszenie organizmu:
- przewlekłe zmęczenie
- migrena i bóle głowy
- zaburzenia snu
- problemy z koncentracją
- gruby nalot na języku (biały, żółty, brązowawy)
- dolegliwości trawienne
- gorzki smak lub kwas w ustach
- utrata apetytu
- reumatyzm
- dna moczowa
- bóle mięśni, stawów i kręgosłupa
- blada i zanieczyszczona skóra
- trądzik, wypryski
- cellulit i spadek elastyczności tkanki łącznej
- obrzęki
- podkrążone oczy, łamliwe włosy i paznokcie, wypadanie włosów
- obfita tkanka tłuszczowa
Jak zapobiec zakwaszeniu organizmu?
Należy przede wszystkim zmniejszyć spożycie białka zwierzęcego i cukru, a zwiększyć spożycie warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej (surówki i soki). Zdecydowana większość warzyw i owoców jest zasadotwórcza i to właśnie one powinny stanowić podstawę naszego codziennego menu. Zrównoważona dieta powinna zawierać 80% produktów zasadotwórczych, a tylko 20% kwasotwórczych.
Należy unikać sodu (soli kuchennej). Dużo „ukrytej soli” zawiera pieczywo i wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy, i zupy w proszku.
Należy pić wystarczające ilości płynów. Z obserwacji wynika, że wiele osób pije za mało albo nieodpowiednie płyny (np. 4 filiżanki kawy, które w zasadzie zabierają wodę z organizmu).
Codziennie trzeba wypić ok. litra czystej wody mineralnej albo źródlanej, ale nie tylko na zimno.
Istotnym środkiem do utrzymania środowiska alkalicznego jest głębokie oddychanie, związany z tym ruch na świeżym powietrzu oraz gimnastyka. Głębokie oddychanie nie tylko uspokaja i relaksuje, równoważy także przemiany chemiczne oraz alkalizuje, poprzez usuwanie z organizmu dwutlenku węgla przez płuca.
Ważny jest również codzienny odpoczynek, pozytywne myślenie i unikanie stresów.
Utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej jest z pewnością łatwiejsze niż jej odzyskanie. Przy już istniejących długotrwałych zaburzeniach sama zmiana diety i stylu życia jest nie wystarczy, aby zlikwidować nadmiar kwasów we krwi i tkankach. Dodatkowo należy systematycznie przyjmować substancje zasadowe, takie jak Proszek Zasadowy.
Jak działa proszek zasadowy?
Proszek Zasadowy zawiera specjalnie dobrane składniki mineralne, które pomagają w pozbyciu się nadmiaru kwasów i w regulacji procesów metabolicznych. Właściwe proporcje wapnia i magnezu oraz forma rozpuszczalnego proszku gwarantują prawidłowe przyswajanie.
Zawarta w preparacie oligofruktoza z inuliny stanowi świetną pożywkę dla przyjaznych bakterii żyjących w jelitach. Oligofruktoza jest naturalną substancją balastową częściowo trawioną, o działaniu prebiotycznym. Pobudza układ pokarmowy do pracy, stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit oraz eliminuje bakterie gnilne. W naturalny sposób reguluje pracę jelit.
Inulina zwiększa przyswajalność składników mineralnych oraz obniża poziom pH w jelicie grubym, znacząco zwiększając wchłanianie wapnia.
Poza głównymi składnikami regulującymi gospodarkę kwasowo-zasadową (wapń, magnez, potas i cynk) Proszek Zasadowy jest źródłem cennych dla organizmu pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, molibden i selen.
Proszek zasadowy:
- neutralizuje nadmiar kwasów oraz pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- poprawia perystaltykę jelit
- łagodzi zgagę
- wspomaga odchudzanie
- oczyszcza organizm
- dodaje sił witalnych
Dlaczego forma proszku?
- rozpuszczone substancje mineralne są lepiej przyswajane przez organizm
- rozpuszczony Proszek Zasadowy wywołuje uczucie sytości
- skuteczniej neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku
Proszek Zasadowy zawiera tylko niewielkie ilości sodu, obciążającego nerki. Może być stosowany nawet przez osoby z chorobami nerek oraz osoby starsze. Proszek mogą bez obawy przyjmować kobiety w ciąży, które często cierpią z powodu zgagi.
Jak długo trzeba stosować Proszek Zasadowy?
Zlikwidowanie złogów kwasów wymaga czasu, dlatego proces odkwaszania organizmu przy pomocy Proszku Zasadowego powinien trwać przynajmniej trzy miesiące. Powinien być powtarzany dwa, trzy razy w roku, w zależności od szybkości zakwaszania organizmu.
W początkowym okresie wskazane jest stosować proszek dwa razy dziennie.
Proszek Zasadowy przy nadciśnieniu i chorobach serca
Tam, gdzie gromadzą się kwaśne zanieczyszczenia zaburzone jest krążenie krwi. Krew staje się zbyt gęsta, czerwone krwinki sklejają się. Do narządów nie dociera wystarczająca ilość krwi, a to utrudnia ich funkcjonowanie. Gęsta krew zatyka kapilary, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi. Zlepione cząstki przyczepiają się do ścianek tętnic. Utrudnia to przepływ krwi. W ten sposób zaczynają się choroby serca i rozwija miażdżyca. W kwaśnym środowisku dochodzi do utlenienia cholesterolu, który zwiększa ryzyko miażdżycy. Obciąża również nadmiernie wątrobę.
Proszek zasadowy przy nadwadze
Zbyt duża ilość kwasu w organizmie spowalnia przemianę materii, a tym samym powoduje przyrost wagi, ospałość i fermentację pożywienia oraz rozwój patologicznej flory bakteryjnej bakterie gnilne. W takiej sytuacji pożywienie zamiast wytwarzać energię prowadzi do dalszego zakwaszania organizmu. Przyswajanie składników odżywczych znacznie się zmniejsza, organizm jest produkować energii. Organizm za wszelką cenę próbuje zachować równowagę pH, odkładając tłuszcz, tworząc złogi cholesterolu, wypłukując wapń z kości oraz magnez z serca i mięśni, by funkcjonowały jako ochrona przed szkodliwym działaniem kwasów.
Poprzez przywrócenie równowagi pH Proszek Zasadowy pobudza przemianę materii i w naturalny sposób prowadzi do redukcji wagi. Sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek, eliminując uczucie pełności.
Żeby zmniejszyć wagę ciała należy przez pierwsze dwa, trzy tygodnie zażywać Proszek Zasadowy 3 razy dziennie, 30 minut przed głównymi posiłkami. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego apetytu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Proszek zasadowy przy dolegliwościach reumatycznych
Jeżeli ilość kwasów przekracza możliwości ustroju do ich neutralizacji i usuwania, ich nadwyżka jest magazynowana w tkankach miękkich i stawach. Uszkadza kości i chrząstki stawowe, powodując stan zapalny i ból.
Proszek zasadowy w sporcie
Proszek Zasadowy pomaga zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w organizmie. Mięśnie wolniej się zakwaszają, co podnosi wydajność organizmu. Dzięki systematycznemu zażywaniu proszku podczas zawodów i intensywnych ćwiczeń nie odkłada się kwas mlekowy, a to z kolei prowadzi do wymiernej poprawy wyników.
Skład:
maltodekstryna, węglan wapnia, oligofruktoza z inuliny (11,5%), wodorowęglan potasu, węglan magnezu, wodorowęglan sodu, aromat, witamina C (kwas L-askorbinowy), glukonian cynku, pirofosforan żelaza, środek słodzący – sukraloza, witamina E (D-alfa-tokoferol), siarczan miedzi, molibdenian sodu, selenian sodu
Sposób użycia:
Proszek Zasadowy należy rozpuścić w szklance ciepłej wody i wypić 20-30 min. przed posiłkiem. Dzienną dawkę Proszku można również rozpuścić w większej ilości wody i popijać w ciągu dnia. Szczególnie ważne jest, aby w trakcie zażywania preparatu wypijać dziennie około 6-8 szklanek dobrej jakości wody (mineralnej, źródlanej, filtrowanej). Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być przezroczysty.
Niewielki osad pozostający po rozpuszczeniu preparatu w wodzie nie zmniejsza skuteczności jego działania.
- jeden raz dziennie ok. 7-8 g Proszku Zasadowego (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w szklance ciepłej wody i pić małymi łykami, najlepiej 30 min. przed posiłkiem.
- kiedy stosujemy preparat po raz pierwszy – w celu szybkiej neutralizacji kwasów zaleca się zwiększenie dawki do 2-3 łyżeczek dziennie.
- żeby zmniejszyć wagę ciała – Proszek Zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem 3 razy dziennie po 1 łyżeczce
- żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego – jedną pełną łyżeczkę preparatu rozpuścić w szklance wody i wypić przed i po treningu. Aby utrzymać swoje możliwości fizyczne na odpowiednim poziomie, należy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów.
Podczas pierwszego tygodnia stosowania Proszku Zasadowego występuje zwykle zwiększona perystaltyka przewodu pokarmowego. Objawia się to czasem jako luźne stolce. Służy jednak oczyszczeniu przewodu pokarmowego, a w efekcie przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia.
Pojemność:
300 g