•    Alergie

    Bezbolesne testy alergiczne na ok. 500 alergenów oraz zabiegi odczulające.

    Testy są bezbolesne i bezinwazyjne (bez nakłuwania i nacinania, co jest bardzo ważne w przypadku dzieci), a wynik jest natychmiastowy.

    Zobacz

  •    Pasożyty

    Pasożyty, grzyby, bakterie (BORELIOZA) i wirusy – diagnostyka i terapia.

    Do polskich szpitali w ostatnich latach trafia od kilku do kilkunastu tysięcy pacjentów chorych na boreliozę, to 10 razy więcej aniżeli przed laty. Ryzyko zakażenia boreliozą związane jest ze stałym lub czasowym przebywaniem na terenach opanowanych prze zakażone kleszcze, komary lub meszki.

    Zobacz

  •    Borelioza

    Borelioza i koinfekcje

    Zobacz

  •    Lampa Rife’a

    Generator plazmy elektromagnetycznej

    Zobacz

  •    Suplementy diety

    Suplementy diety, zdrowa żywność i kosmetyki naturalne.

    Produkty naturalne przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, wzmacniające odporność i regulujące funkcje układu immunologicznego, antyoksydanty, witaminy i minerały, preparaty ogólnie wzmacniające i regulujące funkcje organizmu, dietetyczne i regulujące pracę układu pokarmowego, poprawiające stan tkanki łącznej i kosmetyki naturalne, suplementy diety i kosmetyki firm: Dr Nona, Colway, Morinda, Forever.

    Zobacz

  •    LeenLife®

    Molekuły Omega3+6 concept® są cennym paliwem dla mózgu, serca i układu odpornościowego.

    Zobacz

 

Better Stevia saszetki

Stewia – Słodycz bez cukru i chemii

 

 

 

Stevia rebaudiana – gatunek roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción). Jest uprawiana w wielu rejonach świata.

 

 

 

Zastosowanie.

 

Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi.

 

Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii) nie wykazały większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy w doświadczeniach na ludziach. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych.

 

W grudniu 2008 dopuszczono ją do sprzedaży na terenie USA.

 

W listopadzie 2011 glikozydy stewii zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej jako środki słodzące oznaczane na liście dodatków do żywności symbolem E960.

 

Stewia jest szeroko stosowana w krajach Dalekiego Wschodu – w Japonii od ok. 40 lat.

 

 

Stewiozyd zawarty w stevi jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%. Jest stabilny termicznie do 180 stopni C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw). Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię.

 

Ludność Paragwaju używa stewię od wielu stuleci. Zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Nie zaobserwowano dotychczas żadnych negatywnych skutków jej używania. Stewia zawiera witaminy A i C oraz wapń, sód, magnez i cynk. W Ameryce Południowej stosuje się ją w leczeniu cukrzycy. Zażywają ją osoby z cukrzycą typu 2, zgodnie z zaleceniami lekarza w dużych dawkach.

 

Badania profesora Geuns.

 

Profesor Jan Geuns z Uniwersytetu w Leuven angażuje się w badania nad zaletami stewii. Stwierdził, że stewię mogą bez obawy używać cukrzycy. Stewia stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, co wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi do normalnego poziomu.

 

Jak wynika z jego badań, stewia:

 

  •     Zwiększa aktywność trzustki
  •     Poprawia równowagę cukru we krwii
  •     Poprawia bilans energetyczny
  •     Zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu
  •     Oczyszcza umysł
  •     Jest korzystna dla ludzi otyłych
  •     Ma działanie przeciwgrzybiczne
  •     Działa antybakteryjnie
  •     Zapobiega próchnicy
  •     Obniża ciśnienie krwi
  •     Obniża poziom cholesterolu

 

 

Dietetycy

 

Dietetyk Janet De Young bada zastosowanie stewii. „Miliony konsumentów w Japonii i Brazylii wykorzystuje stewię jako naturalny słodzik. Nawet koncerny międzynarodowe, takie jak Coca-Cola, wykorzystuje ekstrakt ze stewii jako słodzik w swoich produktach. Nie są znane żadne produkty ubocznej jej stosowania. Nawet Indianie Guarani używają jej od wieków. Ponieważ stewia nie zawiera kalorii, wydaje się idealna dla osób z nadwagą. Może również zapobiegać próchnicy. Stewia jest wciąż stosunkowo mało znana wśród dietetyków, ale wydaje się, że jest produktem spożywczym z obiecującym potencjałem terapeutycznym.

 

Stewia, a poziom cukru we krwi

 

W zależności od naszej diety, zmienia się poziom cukru w naszej krwi. Jeśli poziom jest wysoki, czujemy się dobrze. Jednak jeżeli poziom cukru jest zbyt niski, objawia się to zmęczeniem. Spożywanie pokarmów z cukrów prostych, powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi, co może nas chwilowo ożywiać. Ożywienie znika równie szybko, jak się pojawia i następuje pragnienie większej ilości cukru.

 

Stewia i otyłość

 

Stewia nie zawiera kalorii, jest zatem przydatna w leczeniu otyłości oraz kontroli wagi. Wstępne badania wykazują, że stewia hamuje apetyt. Może więc pomagać w ograniczaniu łakomstwa i sprzyjać jedzeniu mniej.

 

Produkty Stevia doskonale nadają się do użycia w dietach.

 

Stevia dostępna jest w postaci suszu (suszone całe lub mielone liście), w postaci ekstraktu płynnego, w tabletkach lub proszku.

 

 

 

Źródło:

www.hipokratesa.pl

www.dieta-dla-zuchwalych.pl

 

Więcej informacji:  

 http://naukadlazdrowia.pl/stewia-w-europie-slodycz-bez-kalorii